Pages

Friday, 7 November 2014

JUMAAT YANG MALANG BAGI ISLAM DI MALAYSIA

HARI JUMAAT yang berkat ini dicemari satu insiden yang memalukan umat Islam dan syariat Islam keseluruhannya. Mengejutkan apabila keputusan Mahkamah Rayuan Putrajaya membenarkan lelaki Islam berpakaian wanita sekaligus Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 adalah terbatal dengan alasan bercanggah dengan perlembagaan negara.

Lebih malang lagi apabila tiga Hakim yang menghakimi perbicaraan rayuan tersebut terdiri DUA orang hakim Melayu Islam. Apakah pertimbangan hakim beragama Islam ini hingga boleh memalukan umat Islam dan syariat Allah S.W.T.

Hari ini kemenangan besar bagi kaum yang dilaknati Allah di negara ini. Ini bukan kes terpencil tetapi "a new beggining and never ends" bagi mereka. Tidak mustahil akan ada lagi tuntutan-tuntutan kaum yang dilaknati Allah ini akan membawa kes hak asasi dan kebebasan berkaitan kaum songsang init. 

Benarlah kata orang, yang meruntuhkan Islam itu bukanlah golongan kafir tetapi penganutnya sendiri. Semoga Allah memberkati dan melindungi anak-anak keluarga Islam dan bumi Malaysia yang tercinta ini.


Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini memutuskan bahawa Seksyen 66 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Sembilan) 1992 yang memperuntukkan hukuman ke atas lelaki Islam berpakaian wanita bercanggah dengan perlembagaan.

Hakim Datuk Mohd Hishamudin Mohd Yunus menyampaikan keputusan yang mengisytiharkan Seksyen 66 sebagai terbatal.

Keputusan berkenaan secara tidak langsung mengiktiraf hak golongan transgender yang mengalami disforia gender dan berpakaian serta berkelakuan seperti wanita.

Keputusan berkenaan disambut dengan gembira oleh para penyokong dan kumpulan transgender yang hadir di mahkamah hari ini.

Kes berkenaan difailkan oleh Muhamad Juzaili Mohamad Khamis, 26, Syukor Jani,  28, dan Wan Fairol Wan Ismail, 30, pada 2 Februari 20122, untuk mencabar kesahakan peruntukan terbabit.

Mengikut Seksyen 66, mereka boleh dihukum penjara maksimum enam bulan penjara dan didenda RM1,000 oleh Mahkamah Syariah.

Mereka menamakan kerajaan negeri Negeri Sembilan, pengarah jabatan agama Islam negeri, pengarah penguatkuasa syariah dan ketua pendakwaan sebagai responden.

Mereka turut memohon perintah mahkamah untuk menghalang penahan dan pendakwaan ke atas mereka.

Makhamah Tinggi Seremban yang menolak permohonan tiga individu berkenaan memutuskan bahawa agar hak tersebut diketepikan kerana mereka dilahirkan sebagai lelaki Islam dan perlu mengikut undang-undang dan ajaran agama.

Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan hari ini turut dianggotai Hakim Datuk Aziah Ali dan Hakim Datuk Lim Yee Lan- Malaysiakini

111 comments :

  1. Sapa la hakim yg bijaksana sgt tu??

    ReplyDelete
  2. hakim 2 nati jwb LA sendri kt akhirat

    ReplyDelete
  3. Xde mknanya selagi Ameno memetintah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak abis nak salahkan umno. Macam bodoh otak macai al juburi ni.

      Delete
    2. hidup umno...

      Delete
    3. Hidup Umno .. pakailah pakaian wanita .. Najib mesti nampak jambu lagi gebu ..

      Delete
    4. Pemimpin bodoh diundi org yg bodoh...

      Delete
    5. nak hrp umno berubah. mmg tak lah. tiada keislaman. semua material. rakyat dikaburi dgn wang dan 'keamanan'. aman lah sgt dah mcm kambing hitam. kita sbg umat islam wajib menyokong perjuangan islam

      Delete
    6. dah tentu hakim tue sokong PKR, sbb tue jadi macam tue...mcm bang non la

      Delete
    7. UMNO yang masih pertahan Islam so sokong UMNO bukan PR. Dalam hal ini hakim tu yang salah. Hal2 syariah mahkamah civil x sepatutnya masuk campur kerana mereka x mengaji agama Islam secara mendalam.

      Delete
    8. yang lantik hakim-hakim tu sape...??? dapigs ke..??? pakr ke...??? ....umno la ooooiiii...!!!!!!! sudah lupa ka...?????????.....busuk punya hal tak mau ngaku haaaaa mau salah orang saja .......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Delete
  4. PAKATAN RAKYAT SOKONG 100%

    ReplyDelete
  5. nyata mereka telah memperlekehkan hukum ALLAH

    ReplyDelete
  6. parti mane lagi la yg layak perintah msia ye..cer cite !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arus baru!

      Delete
    2. arus baru time politik ja timbul... habis politik senyap sunyi..
      tu pu cabang amno gal tu...klau tak nk dpt dana kot mna....

      Delete
  7. Subhanallah...semua ni dah tertulis dalam al-quran...

    ReplyDelete
  8. Klu hudud ada ini takkan berlaku..

    ReplyDelete
  9. Tunggulah bala Allah selepas ini

    ReplyDelete
  10. Ish.. x cantik pun. Nauzubillahi min zalik. Jauhkanlah dari anak pinak..cucu cicitku Ya Rabbi..

    ReplyDelete
  11. Siapa memerintah ni... cam tak da kuasa...
    dan lebih pelik divert pada org yg x da kuasa...

    ReplyDelete
  12. SAYA SOKONG

    ReplyDelete
  13. Tunggu je la ape lagi malapetaka nak jadi kat malaysia ni...

    ReplyDelete
  14. petanda akhir zaman dah makin jelas...jd tak boleh nak kata apa2...berdoalah agar mereka diberi hidayah dan kita diberi petunjuk utk menghadapi peristiwa2 akhir zaman...

    ReplyDelete
  15. No politik please.tkde kaitan ngn umno ataupun pktn.korang ingt kalo pakatan memerintah bender nie tkkan jd?renungkanla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg takkan sbb hudud ada!!! ABU

      Delete
    2. Dasar otak cetek.. kau igt pakatan rakyat 1 party je.. puihh

      Delete
    3. Tgok kat selango jela uma pelaco byak..arini serbu esok ad balik..selango sape perintah bang?? Umno ke..hahaha

      Delete
    4. Bkn UMNO ke yg memerintah Selangor sebelum PKR

      Delete
    5. tuding jari kepada sesiapa tidak akan selesaikan masalah, sepatutnya kita bermusyawarah antara different politics party, bersama sama memikirkan yang terbaik. tetapi adakah hakim tersebut membuat keputusan relate dgn pegangan politiknya, sy rasa tidak. atau pun sy mmg cetek tentang prosedur di mahkamah. ;(

      Delete
  16. Astagfirullaha'azimmm! Mereka dilahirkan seorg lelaki dan matinya JUA sebagai seorang lelaki itu adalah ketentuan Allah sesiapa yg merubahnya AZAB menanti itu adalah pasti!! Bertaubat seblm terlambat.

    ReplyDelete
  17. masaalah nye.kau punya pasal tuhan bagi bala kat semua termasuk aku dan anak anak bangangggggggg.....

    ReplyDelete
  18. Kalau ikut rukun negara malaysia,
    1. Kepercayaan kepada Tuhan
    2. Kesetiaan kdp raja dan negara.
    3. Keluhuran perlembagaan.

    ?...mcm mane mereka boleh kata enakmen jenayah syariah seksyen 66 bertentangan dgn perlembagaan. Kalau ikut ikrar rakyat malaysia waktu sekolah, kepercayaan kpd Tuhan tu no 1.

    Bg org Islam, Rukun Islam dan Rukun Iman adalah yg paling utama.
    Adakah ini yang dikatakan menuju ke arah negara membangun?

    ReplyDelete
  19. Buat hudud. Ko tahu lah langit tinggi rendah. Aku cabar lahanat nie pergi brunei. Kalau berani lah ? Hahahhaha.

    ReplyDelete
  20. Hakim melayu islam buat keputusan salah neraka lah tempatnya.bodoh!

    ReplyDelete
  21. maybe mereka ada sbb nyer...mcm mne kalau mereka tu khunsa....pikir la....human have right...if they are khunsa...we should never criticized them...bcuz since birth they r liked that....all of us don't have right to judge others...only Allah can....so we should be grateful...bcuz we can live a normal life....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni yg menyampah ni klau ad org bodoh komen bab2 cmni..Kau berani lawan hukum Allah ke??..

      Delete
    2. Kalau khunsa sekalipun. Kita kena kenal pasti kita lebih cenderung ke arah mana.. xbole juga main hentam je dn mengikut nafsu semata.. 2 salah 2.. wallahualam

      Delete
    3. Btl tu Fiona..skalipun dilahirkan khunsa kita kna tgk kecenderungan dia ke mana..paling penting yg empunya diri tau sama ada nalurinya lbh kpd prmpuan atau lelaki..khunsa smulajadi masa lahir sama skali berlainan dgn suka2 tkr jntina ye..

      Delete
    4. Kalau nak comment tu, biar jangan letak kepala dalam dubur ...

      Delete
    5. Itu lah korang, tak follow case betul2 pandai nak judge je. Kes ni brkaitan transgender yg dimaksudkan khunsa. Khunsa jugak makhluk Allah, diorg pn ada hak diorg, dan tak patut disisihkan masyarakat. Cuba bayang korg atau anak cucu korang yg dilahirkan khunsa, sanggup ke korg kna sisih oleh masyarakat? Fikir dahulu sebelum mencaci. Yang penting ikuti dulu betul2 kes ni baru critic

      Delete
    6. Saudara itu khusa lain cerita. Yg dimaksud kan jantan mengada-ngada. Itu bukan penyakit tapi sifat dan sikap yang boleh dikawal. Lain khunsa yg mana dominan itu la dia. Pondan tu bukan penyakit tapi peringkat x d kawal

      Delete
    7. Yang kelakar kalau nak sangat jadi perempuan tapi masih mengaku Islam pakai lah tudung ini gaya ngalah artis ..pirah mabuk. Lepas ni asal nak jadi terbalik guna istilah perubatan. Woii doktor pun jual MC lah apalah punya hakim

      Delete
    8. transgender tu org yg tukar jantina ler . ape kene mengene dgn khunsa yg mmg ade 2 jantina dan kene pilih satu saje ? sblum ckp kene la crik info. jgn pkai bedal je nk ckp. apelahh. ni kalau aku jmpa mmg aku pndg sini . da semua jantan2 ni islam . buat malu ar. mmg maknya menyesal lahirkan bdk2 cmnih .

      Delete
  22. mne institusi raja bplembagaan?? yg mendokong islam agama rasmi..
    ad kes aritu sebb niat pon kne penjara seumur hidup..
    come on laa..bukn us nie..
    ko nk kena bala allah bru nk taubat bru nk reti cri agama allah??
    nie malaysia ke us nie?? malaysia boleh, us pon boleh..hahaha

    ReplyDelete
  23. Pasni bleh nikah plak gang2 ni ngn jantan, tak caya hampa tunggu tengok

    ReplyDelete
  24. selagi umno memerintah..hukum Allah akan diketepikan..well done..kau marah kaum cina sebab lagi maju dan pndai bisnes kat m'sia..tp melayu sendiri yg pilih jlan bodoh dngan memangkah umno ..demi melayu yea??..haha..we need Hudud !!!

    ReplyDelete
  25. Jelas2 haram lelaki menyerupai wanita dan begitu juga sebalik nya.bertentangan dengan perlembagaan??! Tapi berani pulak mempertikaikan hukuman ALLAH..mintak jauh dari anak, cucu, cicit dan keturunan ku....(kalau sempat sebab kiamat macam dah dekat.banyak sangat tanda kiamat)

    ReplyDelete
  26. Jgn hanya menyalahkan pihak memerintah kita kena tahu perundangan negara pihak memerintah tiada kaitan dlm isu ini, ini adalah di bwh bidang kuasa undang2 yg memutuskan adalah hakim yg bertindak profesional mengikut undang2 sivil bukan undang2 syariah. Untuk mengelak perkara ini berulang ia seharusnya kena pinda perlembagaan utk mewujudkan struktur undang2 sivil hanya bicara undang2 sivil dan struktur undang2 syariah bicara undang2 syariah. Utk pinda perlembagaan klau d serahkan kpd pembangkang skalipun tidak termampu oleh PAS utk merubah kpd HUDUD krn perlu majoriti 2/3 utk berbuat demikian. Wallahuallam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.....u snd jawab!undang2 bkn tgjwab pemerintah k?kalau pemerintah ikut undang2 brirish...mcm nilah kita...

      Delete
  27. Kenapa perkara ini berlaku ? Senang saja...yang salahnya ialah pemimpin yang tidak mahukan undang-undang islam. Allah itu Maha Pengatur. Sekiranya pemimpin islam sendiri yang mengagungkan undang-undang barat ( perlembagaan Lord Reid ), maka Allah akan turunkan bala dalam bentuk sedemikian. Pemimpin akan di tanya di hadapan Rabbul Jalil di akhirat kelak. Bersedialah dengan jawapan yang boleh ' memuaskan ' hati Allah SWT. Jangan salahkan hakim yang membuat keputusan. Mereka adalah golongan profesional yang telah di latih membuat keputusan bukan berdasarkan emosi. Umat islam di Malaysia telah jauh dari agama islam sebenarnya. Mereka menyangka bahawa mereka semakin dekat. Maha Kaya Allah yang telah menunjukkan siapa sebenarnya pemimpin yang selama ini kita pilih. Adakah betul pilihan kita?

    ReplyDelete
  28. Allahu Akbar.. apakah bala yg sedang di melanda negara Malaysia hari ini..

    ReplyDelete
  29. Allah tidak akan sekali-kali melaknat mereka, Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

    ReplyDelete
  30. Bala bala...undang2 mengundang bala dari Allah....hakim islam yang anti undang2 islam adalah kafir laknatullah .

    ReplyDelete
  31. Kalo bercanggah, Knp xplih utk ikut ajaran Islam...? Kta malaysia ngra Islam....blrr

    ReplyDelete
  32. Tanda-tanda semakin dekatnya kita dengan kiamat..permulaan ke jalan neraka..tahniah Malaysia..x guna ada sultan,menteri,hakim klu kedaulatan agama Islam semakin terhakis..

    ReplyDelete
  33. esok2 kawen laki same laki pun boleh...cayalah malaysia...bangang x abis2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekau kot yg kawen dgn laki..bleh dpt anak tak..bangang x abis brabis hhahaha

      Delete
  34. Bijaknya sebahagian daripada kalian. Hakim yg menetapkan keputusan, ke parti politik pulak di tuding jari. Tanggungjawab mendakwah nie tanggungjawab semua. Bukan parti yg memerintah atau parti yg Islam saja. Semua umat Islam tanggungjawab nya berdakwah. Kita semua akan dipersoalkan diakhirat nanti. Kita semua yg tak menegakkan agama Islam di negara sendiri.

    ReplyDelete
  35. Tak tau plak transgender or khunsa ni manusia yg dilaknat... if khunsa dia diberi pilihan untuk ikut kecenderungan naluri ke arah mana yg dia rasakan lebih berat..if lelaki maka lelaki lah..but if perempuan maka perempuan lah..setahu gua la..yg dilaknat ialah manusia or kaum yg amalkan seks sejenis.. or kata mudah gay or lesbian..or kata mudah lagi..pondan or pengkid ..so ini pasal khunsa..apo yg laknat? Mungkin dia orang more ke perempuan..but check dulu..betul ke khunsa..pi singkap kain dia..hihi...btw hakim pun manusia..bahkan ada yg beragama islam lagi..mereka dilantik berdasarkan kelayakan dan punyai skill in buat judgement based on facts..termasuklah hukum agama..gua rasa diaorg pun ada otak..jgn la kita mudah melatah..sapela kita nak comment..ntah ntah yg comment cuma mat despatch yg baru dpt beli oppo 7 ( bukan nak hina ya...)..just use your brain..do your research..terjemahan..guna akal..dan buat kajian..sebelum comment... last sekali boleh ke klu gua laknat sapa yg ckp khunsa tu laknat?hahaha...daripada ko baca novel rindu awak 200% tu baik ko beli tafsir quran..ade gaks paedah..kan kan kan ? Wasallam..

    ReplyDelete
  36. Anonymous8 November 2014 13:30

    klu dah berpakaian menyerupai wanita tu hg kata xsalah aku xtau la.. Allah laknat golongan yg mengubah identiti.. dh pmpuan nk pulak jd laki. yg laki nak jd pmpuan. even dia khunsa pn must check it clearly la dia pnya alat kelamin tu yg mana fungsi lebih ke prmpuan atau lelaki. ms lahir doc dh boleh sahkan. lg satu jgn berhujjah pakai akal berhujjah la guna dalil dr ayat al-quran dan hadith. sbb akal tu tuntutan nafsu. bila guna nafsu jadi lagu hg la Anonymous8 November 2014 13:30

    - Daripada Ibnu Abbas r.a. bahawa (maksudnya): “Rasulullah melaknat kaum lelaki yang menyerupai atau berlagak seperti wanita dan kaum wanita yang menyerupai atau berlagak seperti lelaki.” (Riwayat al-Bukhari).

    -Daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata (maksudnya): “Rasulullah melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki”. (Riwayat Abu Daud dengan sanad sahih).

    Bukti Nas Al Quran Pengharaman Tukar Jantina

    - Allah berfirman yang bermaksud: “Dan demi sesungguhnya aku akan sesatkan mereka dan ku perdayakan mereka dengan angan-angannya serta ku suruh mereka memotong telinga ternak (untuk berhala) dan ku suruh mereka supaya mengubah makhluk Allah. Dan barang siapa mengambil syaitan menjadi wali, selain Allah sesungguhnya dia telah rugi dengan kerugian yang nyata”. (Surah an-Nisaa’ ayat 119).

    - Allah mencipta manusia dengan sebaik-baik kejadian berbanding dengan makhluk yang lain. Firman Allah yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami ciptakan manusia dengan sebaik-baik bentuk”. (Surah at-Tiin ayat 4)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita rujuk pada transgender yakni khunsa...bukan lelaki yg ingin menyerupai perempuan..itu semua org tau salah..diulangi khunsa...sekali lagi KHUNSA...ang ada problem dgn bahasa malaysia kah ?

      Delete
    2. yg komen ni salah 1 khunsa trsebut ke ? kekekeke . as u know eh , khunsa is not called as transgender . kite pangil hermaphrodite . even ade org ckp yg komen kt sni cuma lah mat despatch but he doesnt know . some of us might even had a degree . transgender tu jantan gila yg mengedik2 nak jadik betina pastu jual bontot kt chow kit. ade paham?

      Delete
  37. Negara ni x abis2 isu bkaitn hukum, lpas isu pgang anjing, isu S.I.S mita diiktiraf tidak sesat , ni tmbh lg dgn mende ni, ades.. ujian Allah utk masy. islam malaysia... sggup x prthankn agama sekali dihina atau hnya berdiam shj melihat islam dpijak merata.... sedih...

    ReplyDelete
  38. xpyhla nk komen sni pnjg lebar..buat ssuatu !!

    ReplyDelete
  39. sikit2 umno.sikit2 umno.bangang abadi betol. xperlu nk d politikkan semua bnda.lps ni msti spesis ni mmbiak dgn lbh bnyk d malaysia.

    ReplyDelete
  40. Ini isu agama, tak kira apa pegangan politik ini melibat dosa dan haram dalam agama, semua umat islam turut tercalar, sebaiknya hakim itu perlu bertaubat dan mendalami lg ilmu agama, kerana dosa mereka tuan hakim yg bijaksana lg adil terpaksa turut serta dalam dosa tersebut kerana kejahilan sendiri, bersama2 la kita umat islam berdoa agar setiap kita di ampuni kerana terpaksa membiarkan perkara dilaknat ini ...wahai pemimpin yg disanjung dimanakah nilai sebuah negara islam dan jgn lupa kamu yg akan ditanya terlebih dahulu.....

    ReplyDelete
  41. apa yang boleh saya lakukan untuk membetulkan ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. doa pada allah swt...doa adalah senjata orang islam

      Delete
  42. Jangan kita sengaja menyalahkan hakim... hakim haruslah menunaikan amanahnya atas tanggungjawab yang diberikan. Iaitu melaksanakan undang undang mengikut perlembangaan....
    Kita harus melihat konteks yang lebih besar......

    ReplyDelete
  43. Kalu umno yg tak jawab sape lagi nk jawab.psal masa draf prrlembagaan british dgn umno.guna undang undng surhanjaya reed.nanti dlm tanah mnjerit la kamu semua.panggil mr.reed tlng mu.kalu allah yg mnjadikan kamu maka kena pakai undang undngnya yakni hudud lainla kalu kamu jadi drpd berok .teori edwin tu.payah ke nk faham benda ni.bangang betul mnsia akhr zaman ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatut dlm sebuah negara islam dn resmi pn agama islam hal ini tak sepatutnya berlaku. apapn pahaman politik org islam patut pertahan agama islam. undang2 syariah tdk blh diselesaikan melalui undang2 sivil. pertahankn undang2 syariah

      Delete
  44. Mintak tolong kerajaan tarik balik....mintak pandangan ulama...mufti....ustaz SEGERA...cepat...jgn terus kelirukn umat islam

    ReplyDelete
  45. Saya sokong..inilah masanya ketua Agama Islam di Malaysia kena buat kerja. Jangan biar keadaan semakin membarah. Wahai saudaraku sekalian bangunlah untuk pertahankan akidah dan masa depan ummah sebelum terlambat. Pemimpin bercakaran musuh akan mengambil kesempatam.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. Hak asasi manusia d agungkan,hak Allah d persedakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bala kalau turun tak mengira siapa kita semua akan kena sekaligus. Dalam hal sebegini kita sepatut bersatu dalam satu jemaah menekan pihak yang berkenaan mempebetulkan keadaan sebelum terlambat. Takutlah akan bala yang telah menimpa banyak manusia terdahulu.

      Delete
  48. Wahai saudara-saudara semua saya memohon gunakanlah segala ruang yang ada samada facebook, whatsup, blog, pamplet, lisan, kedai kopi, kedai mamak, sms, telefon, kawan-kawan yang mungkin bekerja di bidang penyiaran. Marilah kita bersama-sama bergerak dan tunjukkan kesatuan kita untuk menentang sebarang cubaan merendahkan martabat Agama Islam yang sedang hebat di tekan seluruh dunia. Mereka sedang menguji kaji seluruh umat Islam di negara ini. Jika tiada tindak balas atau respon untuk mempertahankannya sudah pasti mereka tidak akan berhenti setakat ini sahaja.

    ReplyDelete
  49. ini semua kebabian kepala butoo pukitaik hanjeng...

    ReplyDelete
  50. Transgender bukan khunsa. Transgender adalah org yg lahir sbg lelaki sempurna dan ingin bertukar jd perempuan. Maka mereka berpakaian seperti perempuan dan makan pil hormon utk menambah ciri2 kewanitaan.

    Khunsa dlm english adalah intersex/hermaphrodite. Google je :)

    ReplyDelete
  51. Dunia akhir zaman

    ReplyDelete
  52. Sultan mana sultan?? (Ketua agama dan perlembagaan kan bawah kuasa pemerintah?)

    ReplyDelete
  53. Allahuakhbar!datang bala Allah....kita semua nnt kena.mintak jauh.kita doakan mreka diberi hidayah.kalau nk pakai perempuan,kenapa xnak pakai tudung? Solat k tak?solat sbelah prempuan ke sebelah lelaki?cer jawab

    ReplyDelete
  54. Ape kejadah le llki dibenarkan pakai pakaian wanita...dh nme pon LELAKI,llki jugak sibok nk jdi perempuan...ape nk jdi ngan manusia zaman skarang ni,x takot dosa ke?

    ReplyDelete
  55. Ya Allah kau berikanlah hidayah kpd mereka n, kembaliknlah mrk k jln benar.jauhkan kami dr bala engkau ya Allah,sesungguhnya engkaulah maha pengasih maha penyayang dan maha pengampun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kita ni kadang terlalu lembut kononnya berfikiran terbuka kononnya memahami. Lepas ni orang lelaki boleh pakai macam perempuan lepas tu make up cantik masuk tandas perempuan lepas tangkap gambar bini hakim tu atau gambar anak petempuan hakim tu atau rogol anak cucu dia dalam tandas perempian al maklum kita pun tak tau nak bagi tandas mana pasti ada lelaki yang akan mengambil kesempatan padan muka hakim tu. Tapi sebab keputusan tersebut itu antara bala yang menanti nanti. Nak larang undang undang macam dah mengiktiraf. Nabi kalau laranh bersebab.

      Delete
    2. Kalau tomboy tak pulak masuk tandas lelaki kan, ada pernah nampak.??? Tau pulak diorang malu bodoh punya tomboy. Masuklah tandas lelaki taulah lelaki otak kuning nak buat apa apa kat kau. Ini kalau lelaki masuk tandas petempuan dialah yang best... sapa nak menyamar lepas ni semakin kreatif...baru bab tandaskan..

      Delete
    3. Bab keselamatan lepas buat jenayah tukar baju tukar jadi perempuan walaupun kita tahu muka lelaki pakai baju kurung pakai tudung. Polis tak boleh tahan kerana sebab berpakaian perempuan..kan jadi kelam kabutlah semuanya peninglah polis lepas ni..

      Delete
    4. Bab solat pulak. Diorang ni sibuk nak pakai perempuan itu pun kalau solat ada ke patut diorang yang berpakaian telekung berdiri sebelah kita nak berjemaah mau aku sepak je. Ini realiti ye sebab kita dah tak boleh nak larang. Kalau aku aku sepak je.

      Delete
  56. ni la akibatnya ji mahkamah sivil lebih autority dr syariah............................... ikut hudud lg elok......................................

    ReplyDelete
  57. Hukum tetap hukum...lebih2 lagi hukum islam.Kalau telah termaktub salah...jangan diubah kerana hukum bukan hak sesiapa melainkan Allah swt.Kerja hakim bukan menentu hukum Allah tapi menentu fakta dan membuat keputusan.Kalau dah jelas lelaki maka bersalahlah berpakaian w
    anita atau berperangai wanita.Mesti ada sesiapa/pihak yang bertanggungjawab membetul kekeliruan ini.Hukum Allah tiada siapa berhak mengubah.

    ReplyDelete
  58. islam smakin dipijak-pijak.di malaysia.di palestin.bila kita dah smakin buntu,pasti Allah turunkan jalan dgan bayaran y besar iaitu kiamat.

    ReplyDelete
  59. Hakim-hakim telah meletakkan syareat dibawah perlembagaan malaysia iaitu perlembagaan malaysia lebih atas dari syariat Allah SWT. bukan itu realiti ?. Jadi apa nak heran? Mmg itulah realiti negara kita MALAYSIA

    ReplyDelete
  60. Umumnya. Jgn salahlah sesiapa. Tepuk dada tanya selera. Wahai perempuan2 tulin kenapa tak ikut syariat Islam. Pasai hampa nk cantik, vogue segala bagai depa 2 ni terus hidup. Wahai jantan2 tulin, kenapa tak dijaga kemaluan anda, selagi ada yg memberi selagi tu depa terus dgn gaya mereka. Wahai ulama2 kenapa dibiar umat Islam Malaysia membuka aurat dan aibnya. Menghalalkan yg haram. Bolehkah kita orang Malaysia menutup aurat, memakmurkan masjid, mengharamkan diri dari benda yg haram.
    Jgn biarkan perkara2 ini dipertahankan.
    Saya berkata pada diri saya sendiri. Saya pun dari golongan yg terdedah dan melakukan perkara sebigini.

    ReplyDelete
  61. negara kita jadi camni sebab kita ada pemimpin yang bangang sebangang-bangangnya...

    ReplyDelete
  62. Setuju.jgn jdkn khunsa sbgai alasan.sah2 dlm hukum Allah dh trgkn tntg glongan ni.kna tgk kcnderungan dia yg mna.then plih.bkn main pkai 22 je.hkum Allah semuanya jelas dn benar.knpa manusia rsa dia lg btul dr hkum Allah..tlglh....jgan pinda hukum Allah.jgn d biarkn bala lbh bsar trun kat bumi Malaysia ni.kesian kat anak2 yg baru nk knal dunia..tlglh...doakn mreka2 ni smua mndapat hidayah...Ya Allah.....sesungguhnya hamba takut pada siksa Mu..😭😢😭

    ReplyDelete
  63. hakim tu banggang tahap cipan.

    ReplyDelete
  64. Menggunakan perkataan x bermoral spt " bangang..... etc".. menunjukkan rendahnya tahap moral, akhlak n iman masyarakat islam malaysia.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah.... dan Alhamdulillah... kepada sapa yg dapat menahan nafsu dari mengeluarkan perkataan menghina..... percayalah.... anda selangkah.. mengiringi perjuangan rasulullah saw

      Delete
  65. Sesungguhnya baginda Rasulullah s.a.w. telah mendapat pendidikan yang sempurna dari al-Quran, lalu baginda mendidik ummatnya pula dengan al-Quran juga.

    Sebab itulah Rasulullah s.a.w. telah bersabda:

    “Aku telah diutus semata-mata untuk menyempurnakan budi pekerti yang mulia.”

    Dalam sebuah Hadis pula:

    “Sesungguhnya Allah menghiasi Islam dengan budi pekerti yang mulia dan perbuatan yang terpuji.”

    Dalam kontek Hadis tersebut ialah: Bergaul dengan baik memperlakukan secara terhormat dan sopan-santun, membuat baik, memberi makanan dan minuman, memberi salam, melawat pesakit, mengiringi jenazah, berbaik-baik dengan semua jiran, tidak kira Muslim atau kafir, menghormati orang yang lebih tua, menerima undangan dan mendoakan bagi si pengundang, memaafkan orang memperdamaikan antara orang ramai, murah hati dan sedia memberi, berlapang dada, menahan marah, meninggalkan segala larangan agama, menjauhi caci-maki, tidak bohong, tidak kikir dan bakhil, tidak menghampakan, tidak menipu atau memperdayakan orang, tidak mengumpat, tidak mengadu domba, tidak memutuskan tali silaturrahim, tidak berakhlak jahat, tidak sombong, tidak bermegah diri, tidak meninggi diri, tidak banyak bicara, tidak bercakap kotor, tidak melakukan keji-kejian, tidak menyumpah-seranah, tidak dengki atau hasad, tidak memuji diri, tidak membuat curang, tidak melanggar batas dan tidak menganiayai.

    “Sesungguhnya Allah memerintah agar berlaku adil, berbuat baik dan memberi keluarga yang terdekat dan Dia melarang berbuat kekejian (zina), kemungkaran dan kedurhakaan. Allah menasihati kamu moga-moga kamu sekalian ingat”. (an-Nahl: 90)

    Berkata Mu’az pula: Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepadaku, katanya: Wahai Mu’az! Aku mewasiatkan engkau dengan bertaqwa kepada Allah, dan berbicara benar, menepati janji, menunaikan amanat, menjauhi khianat, memelihara tetangga, berbelas kasihan terhadap anak yatim, berlunak dalam kata bicara, memberi salam, bagus dalam pekerjaan, sedikit berangan-angan, menetapi keimanan, mendalami al-Quran, mencintai akhirat, gentar akan hari penghisaban dan merendah diri.

    Aku mewasiatkan lagi agar engkau sentiasa takut kepada Allah pada setiap batu, pohon dan tanah. Dan hendaklah engkau bertaubat pada setiap dosa yang engkau lakukan. Yang rahsia secara rahsia, dan yang terang secara terang-terangan.

    Demikianlah contohnya baginda Rasulullah s.a.w. mendidik umatnya serta menyeru mereka supaya bersifat dengan budi pekerti yang luhur dan akhlak yang mulia.

    ReplyDelete
  66. Firman Allah s.w.t:
    وَلَا تُطِعۡ كُلَّ حَلَّافٍ۬ مَّهِينٍ (١٠) هَمَّازٍ۬ مَّشَّآءِۭ بِنَمِيمٍ۬ (١١) مَّنَّاعٍ۬ لِّلۡخَيۡرِ مُعۡتَدٍ أَثِيمٍ (١٢)

    Ertinya:
    "Dan janganlah kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina yang banyak mencela serta menyebar fitnah,banyak menghalang berbuat baik,melampaui batas lagi banyak melakukan dosa."
    (Al-Qalam:10-12)

    Firman Allah s.w.t:
    يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا يَسۡخَرۡ قَوۡمٌ۬ مِّن قَوۡمٍ عَسَىٰٓ أَن يَكُونُواْ خَيۡرً۬ا مِّنۡہُمۡ وَلَا نِسَآءٌ۬ مِّن نِّسَآءٍ عَسَىٰٓ أَن يَكُنَّ خَيۡرً۬ا مِّنۡہُنَّ‌ۖ

    Ertinya:
    "Hai orang-orang yang beriman,janganlah kamu menghina(mencaci)suatu kaum yang dihina itu lebih baik dari kaum yang menghina."
    (Al-Hujurat:11)

    Dalam islam setiap muslim itu bersaudara terhadap sesama muslim yang lain dan tidak menghina atau menganiaya.Jika seseorang itu menghina,mengutuk atau mengeji,maka dianggap berlaku jahat sesama muslim.

    Perbuatan mencaci maki sesama muslim amat dibenci dan mendatangkan kemurkaan Allah s.w.t.

    Rasulullah s.a.w bersabda:

    Ertinya:
    "Mencaci orang islam itu termasuk fasik dan membunuhnya termasuk kafir."
    (HR.Abu Daud)

    Firman Allah s.w.t:
    يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱجۡتَنِبُواْ كَثِيرً۬ا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعۡضَ ٱلظَّنِّ إِثۡمٌ۬‌ۖ وَلَا تَجَسَّسُواْ وَلَا يَغۡتَب بَّعۡضُكُم بَعۡضًا‌ۚ

    Ertinya:
    "Hai orang-orang yang beriman,jauhilah kebanyakan buruk sangka(sesama muslim)kerana sebahagian buruk sangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari aib orang dan jangan pula sebahagian kamu mengumpat yang lain."
    (Al-Hujurat:12)

    Sebaiknya untuk memperbaiki sesuatu keadaan atau masalah kenalah melakukan secara baik.

    ReplyDelete
  67. Kene panggil isis je.. selesai masalah

    ReplyDelete
  68. Ya , hukumnya haram mjdi transgender . Lbh2 lg kau org tu islam . But in this case , we should take care of transgender human rights . Klau dh tiap masa maknyah diperlekehkan , ada kah itu adil ? Kta islam , mganjurkan jalinan prsaudaraan . Why not , we advice them . Not judge them .

    ReplyDelete
  69. Mak Nyah HARAM...aku yakin..kalau dap memerintah lagi maharajalela dan berlambak populasinya..Dap..bogel pun boleh...nauzubillah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...