Pages

Saturday, 24 May 2014

#FBP14 TPM Naik Buggy @Khairykj @FBP2014 Caya la!

Festival Belia Putrajaya 2014 semakin rancak. Festival yang telah masuk hari ketiga hari ini menerima kunjungan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Beliau turut mengadakan siri walkabout sepanjang tapak festival dengan menaiki buggy yang dipandu oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin.

Dalam siri walkabout tersebut, Timbalan Perdana Menteri disambut meriah di tapak Program Pertukaran Belia Antarabangsa (Malaysia International Youth Exchange - MIYE). Seramai 200 peserta dari 17 buah negara  untuk program ini yang mewakili ahli-ahli politik muda, pemimpin pelajar, pemimpin belia masyarakat dan pemimpin-pemimpin NGO muda memberikan sambutan kebudayaan Malaysia. Selain daripada peserta negara-negara ASEAN dan 7 negara lain yang terdiri daripada China, Jepun, Korea, Sri Lanka, Maldives, India dan Rusia turut menyertai dalam program ini.

Program Pertukaran Belia Antarabangsa ( MIYE ) bertujuan untuk membawa bersama-sama budaya dan tradisi di kalangan belia dari ASEAN dan negara-negara lain yang diundang untuk berkongsi dan juga membina perkongsian pintar di kalangan belia di rantau ini. Ia adalah satu yang unik peluang untuk belia ASEAN dan negara-negara lain dijemput untuk mempamerkan kepelbagaian mereka nilai-nilai budaya , tradisi dan untuk memelihara mereka daripada kepupusan.

ASEAN dan negara-negara lain diharap dapat berkongsi banyak persamaan dalam keadaan semula jadi ,geografi, dan budaya dan juga tradisi . Program pertukaran ini membantu untuk meningkatkan dan mengukuhkan pemahaman bersama kepelbagaian budaya dan persamaan ,persahabatan dan kerjasama di kalangan ASEAN dan negara-negara lain.No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...