Pages

Wednesday, 6 November 2013

CILAKAK INI BUDAK! CINA TARAK GUNA!

Keputusan pilihan raya kecil (PRK) di Sungai Limau sudah diketahui. PAS sekali lagi mengekalkan penguasaan di kubu kuat mereka sendiri. Tiada apa yang menghairankan. Namun keputusan undi majoriti PAS berjumlah 1084 undi berbanding dengan keputusan PRU13 berjumlah 2774 undi agak memalukan PAS.

Kerusi DUN Sungai Limau, disahkan kosong berikutan kematian Azizan pada 26 September yang lalu. bekas pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris , Dr Ahmad Sohaimi dipilih untuk mewakili BN dalam pertandingan satu lawan satu menentang calon PAS, Mohd Azam Abdul Samat, 37, pengarah rangkaian pusat pendidikan awal kelolaan parti itu, Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) Kedah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini berkata PRK pada kali  ini adalah merupakan platform terbaik untuk mengukur tahap perubahan sikap masyarakat Cina terhadap BN. Beliau turut mengatakan keputusan pada kali ini boleh menjadi penanda aras mengenai kesediaan masyarakat itu menyatakan sokongan terhadap kerajaan.

Berbanding 51.05 peratus sahaja yang keluar untuk mengundi dari jumlah keseluruhan 1,850 pemilih, seramai 771 pemilih dari bangsa Cina tidak hadir menunaikan tanggungjawab mereka.

"RAMAI" yang menyebut bahawa perubahan besar majoriti ini adalah kerana 49% undi bangsa Cina menyebelahi BN. Ada yang menyebut pengundi Cina menunjukkan perubahan sikap yang positif dengan peratusan kehadiran di program-program BN sepanjang tujuh hari berkempen. Malah juga didakwa kehadiran jentera Wanita Umno yang berkunjung di premis perniagaan dan kediaman mereka juga menunjukkan sambutan yang menggalakkan.

Dikatakan hanya sekitar 300 orang sahaja masyarakat Cina yang hadir ketika program Anwar Ibrahim di kawasan penempatan masyarakat itu di pekan Sungai Limau.

Di war-warkan pula pengundi Cina memperlihatkan reaksi tidak menyokong mana-mana pihak yang bertanding. Mereka memberi reaksi neutral tidak seperti pengundi dan penyokong Melayu. Rata-rata pengundi Cina yang datang mengundi dilihat hadir dengan tidak membawa bendera parti atau memakai pakaian parti.

JIKA BENAR angin perubahan ini, pengundi Cina harus membuktikan dimana-mana PRK yang akan datang (Jika ada). Sebaik-baiknya PRK itu berlaku dikawasan mempunyai ramai pengundi Cina. Mudah sahaja. Barulah kita boleh melihat kebenaran "dendangan irama" itu.

Orang Melayu tidak payah melalak menjadi hero Cina kerana bangsa Cina akan kata "wa tak heran ma!". Bangsa Cina hanya tahu "wa untung atau rugi"Sudah menjadi resam bangsa Cina menjadi "musang berbulu ayam". Jangan lupa, "CINA TETAP CINA" dan "CINA UNTUK CINA",  tidak kira dimana pun mereka berada. Selainnya, fikir-fikir sendiri ma!!!!

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...