Pages

Tuesday, 1 October 2013

HUTANG NEGARA! MALAYSIA DIAMBANG MUFLIS?

Apabila bercakap tentang hutang negara, teman rasa masih ramai diluar sana yang pakar  dan terlebih mengenainya. Malah bergegar dalam media sosial perbincangan tentang hutang negara yang didakwa negara telah muflis dan segala bagai yang negatif.

Namun jika hanya pandangan yang tiada asas dan berpandukan logik akal tanpa berfikir waras serta perbandingan wajar, maka berlakulah salah tafsir yang menyebabkan persepsi negatif kepada kepimpinan negara. Ditambah pula dengan fahaman politik yang sempit pembangkang, seperti menambah "garam dan gula", maka sedap dan enak lah hujahan ke tahap menyakinkan.

Dibawah adalah satu pandangan seorang hamba Allah mengenai hutang negara untuk dikongsi bersama. Keseimbangan hujah dan fakta yang membukti kewajaran hutang negara berada dilandasan yang betul.

HUTANG NEGARA
------------------------

Ini adalah isu lama ... Isu sebelum pilihan raya... Yg mana kerajaan gagal menjelaskan kepada rakyat dgn baik... Mereka menjelaskan isu ini mengikut kefahaman mereka sebagai ahli ekonomi... Kalu yg mendengar penjelasan itu penyokong BN... Mereka faham... Tetapi kalau yg dgr itu manusia2 yg otakny tinggal suku shj (penyokong PR) ..... Mereka akan telan shj apa yg pemimpin depa kata... Lepas tu ... Vara-vara merata2 (^_^))

Hutang negara terbahagi kepada 2 bahagian.. Iaitu :
A) external debt
 Internal debt

Antara keduanya... Yg mana akan mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara? Yg mana akan di gunakan sebagai indikator utama pelabur? Yg mana di gunakn sebagai penentu bankrapny sesebuah negara?

Jawapan: Sudah tentu "external debt"

#External debt

Ini adalah hutang negara yg sebenar.. Hutang di mana negara meminjam wang dari luar utk urusan pembangunan & pengurusan negara... Jika anda lihat track record pinjaman negara... Kita tak pernah lewat membayar hutang.. Malah hutang yg kita pinjam habis dari tempoh yg sepatutnya... (^_^)).. Baguskan kerajaan kita... 

#Internal debt

Hutang ini terbahagi pula kpd 3 komponen iaitu:
A) Hutang kerajaan persekutuan
 Hutang sektor swasta
C) Hutang Perbankan dan non- perbankan. 

Utk pengetahuan semua, hutang kerajaan persekutuan hanya lah 2.2% daripada "internal debt"... Selebihnya adalah hutang yg di perolehi dari bahagian (B) & (C)

Apa maknanya?

Hutang sektor swasta spt TM, TNB, Petronas dan sebagainya juga termasuk di dalam hutang negara.. Sekirany kita tak membayar bil2 dan menyebabkn organisasi tersebut mengalami kerugian ... Mereka akan meminjam utk mengatasi kerugian yang ada... Dgn kata lain... Mereka akan menyumbangkan hutang dalaman negara...

Begitu juga perbankan di Malaysia... Mereka terlibat dgn pelbagai investment yg ada... Yg juga penyumbang kepada hutang dalaman negara... Lebih menarik... Hutang yg kita buat dgn pembelian rumah, pinjaman peribadi, beli kereta... Juga penyumbang kepada hutang dalam negara... Itu sebabnya... Dasar baru dalam pinjaman perumahan dan kenderaan yg di perkenalkan oleh kerajaan baru2 ini... Adalah salah satu langkah mengurangkan beban hutang dalam negara.. 

#Kesimpulan... (#MestiBaca)

#Internal vs #External debts

1) Sepertimana yg aku katakan tadi... Antara kedua jenis hutang ini... External debt adalah hutang yg paling bahaya... Boleh menyebabkan negara bangkrap ... 

2) Menurut Philip Bagus, pakar ekonomi German, external debt adalah 4 kali ganda bahaya dari internal debt... Bukan beliau sahaja ... Malah beratus2 pakar ekonomi yg ada perkara yg sama... Dan kita tidak risau dgn internal debt kerana kita menggunakan nilai mata wang kita.. Tidak seperti external debt...

3) #TahukahAnda : external debt kerajaan Malaysia hanya lah 5 % dari hutang keseluruhan.... Dengan kata lain, internal debt negara adalah penyumbang terbesar dalam hutang negara (95%)... Dan dari 95% ini... Hanya 2.2% sahaja hutang kerajaan persekutuan.. Selebihnya adalah hutang dari sektor swasta dan juga perbangkan... Yg mana, kerajaan tidak campur tangan (secara direct) dgn hutang sector2 ini. 

4) #TahukahAnda : 
a) Rezab dalaman negara adalah RM 430 billion
b) Rezab antarabangsa negara adalah RM 680 billion
c) Simpanan negara adalah RM 43 billion. 
*Info April 2013

5) Jadi apa yg perlu nak di risaukan dgn hutang keseluruhan negara yg sebanyak RM 600 billion .., yang mana hutang sebenar kerajaan persekutuan adalah ; 5% dari hutang tersebut adalah external debt, dan.. 2.2 % dari internal debt...

6) Apa perlu dirisaukan jika debt to GDP ratio negara hanya 53%.. Dgn kata mudah nya... Hutang negara adalah 53% dari pendapatan negara.. 

7) Apa perlu di risaukan jika, kadar pertumbuhan negara kini antara 5-6 % berbanding dgn pertumbuhan ekonomi dunia (global) iaitu hanya 3%...

************************************
Maka, jangan mudah terpedaya dgn dakyah2 pembangkang.. Dan kepada penyokong pembangkang... Kembalilah kepangkal jalan... Kamu dah cukup hancing di kencing oleh pemimpin2 kamu

***Kebanyakkan info yg sy perolehi di atas adalah dari seorg sahabat saya, juga pakar ekonomi, pernah memegang jawatan sebagai "Head of Risk", Jabatan Perdana Menteri.... Kemudian menjadi Admin of World Bank.... Dan kini beliau adalah salah seorg tenaga pengajar (Lecturer) di salah sebuah university tempatan... Terima kasih sebab berkongsi banyak perkara.

2 comments :

  1. Taniah. artikel yang bagus. Saya semenjak tingkatan 4 ( tahun 1984 ) dah melihat rizab Negara Malaysia. Seinggat saya ianya konsisten kecuali masa gawat. Anwar tak pandai ekonomi atau si Jahat penghasut melagakan orang atau batu api menipu orang kampong. Bagi saya nak tengok Negara bangrap ke tak tengoklah kat pengurusan Rizab Negara sebab ianya macam simpanan kita kat bank. Kalau banyak kayalah kita... kalau sikit miskinlah... Maknanya kalau duit simpanan kita boleh bayar perbelanjaan bulanan kita untuk tempoh setahun.. itu kira kayalah. Hutang tu.. Adillah... jangan bandingkan dengan pengurusan Islam.... tentulah tak elok berhutang... Tapi mana ada system Islam... semuanya kapitalis... PAS perintah Kelantan dan Kedah pun pakai system Kapitalis. Hanya satu yang pejuangkan system Islam iaitu Ustaz Asharii ( Abuya ) ( ini bab idea jadi bab fatwa tak masuk campur ). Jadi kita anggap pengurusan Negara ni macam berniaga.. Siapa yang pandai? Orang PAS tau cakap.... ahli ekonomi tau bercakap... Tapi pemimpin tau melaksanakannya... dengan bantuan ahli ekonomi... Jadi seburuk-buruk UMNO.... ia pandai berniaga berbanding PAS yang mudah kena tipu dengan Yahudi.... Radik Fried Chicken ( katanya orang PAS punya dan orang PAS amat berbagga dengannya masa ia mula dilancarkan ) Tapi kini dah banyak tutup.. Kat Perlis, tutup. Kat Kedah ada tempat dah tutup. Hairan ye ulama muktabar dan ulama mazhab tak buat demo pun.... Khalifah dan Raja-raja masa tu ...... lagilah banyak membazir.. Saya sokong orang yan memperjuangkan iman dan takwa.. dan bukan macam PAS memperjuangkan Dunia..... Lihat sahaja kempen mereka...( hutang Negara, cincin, rasuah, membazir, rasuah dan sebagainya ) Mana bawaTUHAN dalam perjuangan mereka? Yang ada ialah mereka guna nama Tuhan untuk menghukum UMNO bukan membiarkan Allah yang menghukum dengan Rahmant-NYa..!!!

    ReplyDelete
  2. ini 2013 pnya komen..now 2015,with gst implement,toll increasing,fare for public transport to be increase in dec2015,all is for what?? to gain money for government pocket...? just asking..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...