Pages

Monday, 16 September 2013

SURAT TERBUKA BANGSA CINA! SAYA SANGKA FILEM TANDA PUTERA ADALAH BAGUS TAPI..

Begitu lah! Tak kenal maka tak cinta. Itulah yang berlaku kepada penonton bukan Melayu Filem Tanda Putera. Kisah seorang bangsa Cina yang menonton filem tersebut yang mempunyai tujuan asal mencari kesalahan dan kelemahan filem ini. 

Namun, apa yang berlaku beliau menulis untuk menarik minat bangsa Cina untuk menonton filem tersebut.

Petikan daripada facebook Tanda Putera,

Utk kengkawan semua . Surat ni tulisan penonton bukan Melayu Tanda Putera. Penulis ni kata tak ada siapa pun bayar atau paksa dia tulis surat ini yg dia hantar kepada akhbar online pembangkang rupanyer. Surat Jason ni rupanyer dah tarik minat penonton Cina tonton filem Tanda Putera. Terbaek. Dan mereka beritahu Pengarah filem ni mereka kesal percaya dengan tuduhan karut atas filem ini.

Jason ni ngaku pergi tonton filem Tanda Putera dgn misi cari apa juga kesalahan dan kelemahan untuk hentam filem ini . Tapi lepas cari salah- lama lama dia suka filem ini. Akhirnya dia kata dia faham apa yang Pengarah nak sampaikan dan yang tersirat. Dia suka Tanda Putera dan minta orang ramai tonton filem ini. Surat ni dah tarik minat penonton muda Cina ke filem Tanda Putera . Mereka sendiri pulak ngaku penyokong pembangkang dan dah tengok sendiri filem ini tak anti Cina. Sebaliknya mereka suka filem Tanda Putera. Mereka turut hairan kenapa 'pak cik ' mereka yang juga pemimpin politik pembangkang kata jangan tonton filem ini dan tuduh filem ini tidak layak tonton kerana memburukkan satu kaum. Mereka kata tuduhan tu 'nonsense' tak benar kalau kata filem ini 'perkauman'. Mereka juga kata yang buruk adalah Cina Komunis. Yang Pengarah suka dengar, mereka turut terkesan dan kagum dengan keberanian serta pengorbanan Tun Razak dan Tun Dr Ismail. Sekarang mereka sendiri minta kengkawan mereka tonton filem ini cepat sebab Pengarah kata filem dah 'last day' sambut hari Malaysia pawagam pun terhad. Mereka setuju dengan tulisan artikel pemuda ini yaitu 'kita mesti adil dan bezakan antara fikiran politik sempit benci benci dan semangat cinta negara. Dua pemimpin ini dah berkorban nyawa dan mesti di hormati sebagai pemimpin besar Negara'. Cantik tu..kan? Mereka kata bab kencing tu memang tak jadi masalah langsung!

Moral of the story apa gak Pemimpin pembangkang yang ' over over ' cuba bohong dan takutkan orang ramai pasal filem Tanda Putera, last sekali orang akan tau juga cerita sebenar yang terkisah dalam filem ini. Enjoy...

Link surat terbuka Jason di Malaysian Insider

1 comment :

  1. saya tengok filem ni masa 1st di tayangkan..tak ramai orang dalam panggung..cuma ada lebih kurang 20 orang jek...dalam tue ada 3 orang cina turut menonton...ada juga saya perasan bila mana part bendera di DAP keluar (scene rusuhan) dia snap gambar pakai hp Iphone beliau tue...terlintas di hati (mungkin orang2 mcm ni lah yang nk sebarkan akan keburukkan filem Tanda Putera)part dimana semua kaum kembali bersatu dan hidup dalam aman dan makmur tak de pulak dia nak amik gambo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...