Pages

Tuesday, 24 September 2013

BREAKING NEWS! SEORANG AWAM DIPANCUNG DI ZAMBONGA CITY (6 GAMBAR)

Kumpulan pemisah yang menolak rundingan damai dengan kerajaan Filipina telah melepaskan sembilan guru dan empat pegawai kampung pada selasa sehari selepas menawan tebusan dalam serangan ke atas sebuah bandar selatan yang membunuh 10 orang, termasuk seorang awam yang telah dipancung , kata pegawai.

Keganasan sepanjang minggu ini akibat daripada pertempuran antara tentera kerajaan dengan beberapa saki baki lelaki bersenjata yang terpisah daripada satu lagi kumpulan pemisah Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang mana pada 9 September telah menawan 100 orang awam sebagai tebusan dan beberapa kawasan-kawasan yang diduduki di Bandar Zamboanga.

Kira-kira 40 Kumpulan Pemisah Moro masih menawan kira-kira 20 tebusan yang masih berkurung di Zamboanga , kata jurucakap tentera Lt Kol Ramon Zagala.

Tiada butir-butir lanjut diketahui samada kedua-dua serangan adalah berkaitan tetapi pemimpin kedua-dua kumpulan telah bertemu sekurang-kurangnya sekali dan kedua-duanya menentang rundingan damai yang melibatkan 11,000 anggota Barisan Pembebasan Islam Moro (MNLF).

Dalam serangan terbaru pada Isnin , pertempuran meletus dan kumpulan pemisah menggunakan tawanan mereka sebagai perisai manusia, kata jurucakap tentera serantau Kol Dickson Hermoso.

Empat tentera dan empat anggota kumpulan pemisah terbunuh , tambahnya lagi.

Pada Selasa, tentera telah menjumpai dua mayat orang awam, salah seorang daripadanya telah dipancung dan seorang lagi ditembak di kepala , kata seorang lagi jurucakap tentera , Kol Dickson Hermoso .

Beberapa tebusan kemudian melarikan diri atau telah dibebaskan oleh tentera , manakala baki sembilan guru dan empat pegawai telah dibebaskan pada 4:45 pagi Selasa, kata tentera.


Kutipan dan olahan berita dan gambar : GMA News TV/AFP/Reuters

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...