Pages

Saturday, 14 September 2013

OPS CANTAS : Pedulikanlah Seekor Dua Anjing Nak Menyalak

SEORANG teman penulis berbangsa India pernah berkata kepada penulis, untuk sesiapa menafikan kewujudan gangsterisme di kalangan orang India, adalah seumpama mengatakan Mahatma Gandhi berasal dari China!!

Jadi bila ada pulak seekor dua yang mempertikaikan tindakan tegas pihak polis terhadap gangster India ini sehingga ke tahap nak membunuh polis dan Ketua Polis Negara, anggaplah semua ini cabaran dan bahaya tugas.

Bukan nak menggalakkan, tapi elok jugaklah ada statement macam itu, secara tak langsung membuktikanlah siapa sebenarnya yang ganas dan samseng.  Tak payah susah-susah pergi Mahkamah pun, puak-puak ini buktikan sendiri bahawa puak dia memang samseng dan ganas.

Dalam masa yang sama, beri asas yang kukuh kenapa pihak polis perlu diperkuatkan dan dilengkapkan dengan senjata yang lebih canggih.  Revolver, revolver ni orang dah tak guna dah, samseng sekarang pun guna AK47 dan M4.

Kalau polis perkauman, kenapa ada beribu-ribu lagi yang kena tangkap, tak kena tembak pun?  Taknak kena tembak, menyerah sajalah bila disuruh, ini kalau dah tembak polis, yang kaum dia bising bila polis tembak balik tu kenapa?  Yang ugut nak bunuh polis tu baik sangat perangai ke?

Sini pun dah nampak mengarut dan percayalah, 99% rakyat Malaysia ini bersetuju supaya polis mengambil tindakan tegas bagi menghentikan keganasan para gangster ni, tak kiralah apa bangsa dan keturunan.  Polis pun bukan semua Melayu, ada juga cina, India, Kadazan, Iban dan lain-lain.

Tang mana pulak soal perkauman boleh wujud?

Dalam masa yang sama, mana-mana parti politik yang cuba ’memperkaumankan’ isu ini perlu diambil tindakan tegas.  Tak kiralah yang pro kerajaan ke apatah lagi pembangkang, orang-orang ini perlu dikenakan tindakan kerana cuba menghalang polis dari menjalankan tugasnya memastikan keamanan rakyat.

Silap-silap, yang ahli politik yang buat bising tu sendiri kepala gangster, itu yang dia marah sangat bila polis nak hapuskan gansterisme.

Negara ini ada undang-undang.  Kalau tindakan polis tidak betul, bawak pergi Mahkamahla, yang sampai nak upah pembunuh upahan untuk bunuh polis tu apa cerita pulak?  Ini masalah kalau minda estate tu tak berubah selari dengan perubahan zaman – ini sebut lebih-lebih kang, dikata pulak perkauman, macamlah estate tu puak dia saja yang ada.

Kita ni kadang-kadang bagi muka sangat dengan puak-puak yang tak sepatutnya diberi muka.  Gangsterisme ni bukan isu baru, cuma belum sampai tahap nak jadi mafia saja. Adakah pihak-pihak yang memekak mengkritik polis ni, tak tahu perkara tersebut?  Penulis yakin, depa pun tahu tapi sengaja buat-buat tak tahu.

Mykmu.net

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...