Pages

Friday, 20 September 2013

PELIK DAN AJAIB! KETUA SYIAH PULA BUAT LAPORAN POLIS! TERBALIK PULAK!

Syiah di Malaysia sudah semakin berani dan biadap! Berani membuat pengakuan terbuka mengamalkan ajaran sesat Syiah dan membuat laporan Polis dan kepada terhadap mufti hingga mengugut pihak berkuasa?

Pelik juga! Bagaimana pengamal ajaran sesat boleh membuat laporan polis? Sepatutnya individu yang membuat laporan tersebut sudah boleh ditangkap kerana mengamalkan ajaran sesat! Sudah terbalik kah?

Tindakan Ketua Syiah Kedah Abdullah Hassan membuat laporan polis terhadap Mufti Negeri Datuk Syeikh Baderudin Ahmad, Ahad lepas boleh dianggap sebagai mencabar institusi Raja-Raja Melayu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata ini kerana mufti negeri dilantik oleh Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah, yang juga ketua agama Islam negeri (dan juga Yang di-Pertuan Agong).

“Tindakan ketua Syiah itu langsung tidak hormat kepada fatwa mufti kerajaan negeri, perlembagaan dan perundangan Islam negeri ini sekaligus mereka mencabar kedudukan Sultan,” katanya kepada pemberita ketika ditemui bersarapan pagi bersama penduduk Kampung Dato Abdullah, Sungai Limau dekat sini Jumaat.

Jamil Khir berkata kerajaan negeri perlu mengambil tindakan sewajarnya terhadap ketua Syiah itu dan pengikutnya yang cuba melakukan provokasi.

Katanya beliau akan bertemu dengan penguat kuasa Majlis Agama Islam dan peguam syariah Rabu ini di ibu negara bagi membincangkan cara untuk menangani fahaman Syiah dan tindakan yang boleh dikenakan terhadap mereka menerusi undang-undang Islam di negeri-negeri.

Mengenai ugutan ketua Syiah itu mahu menerbitkan buku mengenai fahaman Syiah setebal 500 muka surat sekiranya dia atau pengikutnya ditahan pihak berkuasa, Jamil Khir berkata Majlis Agama Islam mempunyai kuasa untuk menghalangnya.

Laporan polis terhadap Syeikh Baderudin yang dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar di sini mendakwa mufti itu secara sengaja mempersembah kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa kewujudan masyarakat minoriti Syiah Immamiah Ja’afariah di Kedah telah menyebabkan suasana masyarakat di negeri ini tidak tenteram. (Bernama)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...