Pages

Thursday, 26 September 2013

KEMATIAN MENINGKAT DI ZAMBOANGA CITY (5 GAMBAR)

Sekurang-kurangnya 158 orang telah terbunuh sejak berlaku pertempuran di antara pejuang pemisah dan tentera di Filipina, berita negeri melaporkan pada Rabu.

Majoriti mereka yang dibunuh, 125, adalah pejuang pemisah daripada Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), kata Agensi Berita Filipina (PNA) yang dikendalikan oleh kerajaan. Di kalangan yang mati juga dilaporkan adalah 15 anggota tentera, lima daripada pihak polis, dan 13 orang awam.

Krisis di Zamboanga City bermula apabila sejumlah besar pejuang pemisah dari kumpulan pemisah Islam telag mendarat pada bulan ini.

Rusuhan telah meningkatkan kebimbangan kepada ketidakstabilan di rantau ini di mana kerajaan sedang mengikuti pelan damai baru selepas keganasan yang hampir sedekad.

Lebih daripada 109,000 orang telah dipindahkan di Bandar Zamboanga dan hampir 19,000 telah dipindahkan di wilayah Basilan, menurut kenyataan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada Rabu, yang menyifatkan keadaan sebagai krisis kemanusiaan.

Bandar Zamboanga , di hujung barat daya Mindanao, adalah sebuah bandar Kristian.

"Kami semakin bimbang dengan keadaan dan keperluan yang semakin meningkat daripada orang terperangkap di dalam keganasan," kata Luiza Carvalho, Wakil PBB dan penyelaras kemanusiaan di Filipina. "Kami amat bimbang kepada yang lemah, terutama wanita dan kanak-kanak."

Kumpulan pemisah adalah daripada MNLF, sebuah gerakan pemisah yang diasaskan pada tahun 1971 oleh Nur Misuari dengan tujuan untuk mewujudkan kawasan autonomi Islam di Filipina.

MNLF telah menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan pusat di Manila pada tahun 1996, tetapi beberapa ahli-ahlinya telah melanggar perjanjian untuk meneruskan kempen ganas.

Bulan lalu, Misuari mengeluarkan "pengisytiharan kemerdekaan" untuk negara Moro - merujuk kepada penduduk pribumi Muslim Mindanao ini - selepas mendakwa bahawa MNLF tidak dilibatkan dalam perjanjian baru-baru ini dengan kumpulan pemisah lain, Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) yang telah berjuang selama beberapa dekad untuk menubuhkan sebuah negara Islam merdeka di Mindanao.
Sumber berita dan olahan serta gambar : CNN/AFP/Reuters

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...