Pages

Thursday, 26 September 2013

JIHAD NIKAH DI SYRIA ADALAH SATU PEMBOHONGAN YAHUDI?

Sebelum ini teman ada mengutip berita daripada AFP melalui sebuah keratan akhbar harian bertajuk "Wanita Sudan Melancarkan Jihad Nikad Di Syria". 

Kandungan berita tersebut menyebut, 

"Sekumpulan wanita Tunisia pergi ke Syria untuk melancarkan 'jihad nikah' bagi melegakan pejuang-pejuang yang memerangi tentera Presiden Bashar Al-Assad, kata Menteri Dalam Negeri, Lotfi ben Jeddou kepada Parlimen.

"Mereka tidur dengan 20, 30 atau 100 pejuang Islam," kata menteri berkenaan kepada anggota-anggota Parlimen Tunisia kelmarin.

"Selepas mengadakan hubungan seks menerusi jihad nikah, mereka pulang dalam keadaan hamil," tambahnya. "

Walau bagaimanapun sebuah portal bebas, Arrahmah Media Network telah menafikan berita tersebut. Portal tersebut mendakwa berita tersebut adalan pembohongan besar yang cuba memburuk-burukan "pejuang jihad" di Syria. Portal itu juga mendakwa, tuduhan tersebut hanyalah berasaskan sekeping gambar anak bersama seorang "pejuang jihad" di Syria yang telah disalahtafsir.

Namun teman tidak mahu menulis secara prejudis terhadap mana-mana pihak memandang kesahihan dan kebenaran kedua-dua berita mempunyai kekuatan masing-masing. Walau bagaimana pun, kita harus menilai sesuatu berita berasaskan bukti sahih dan ternyata benar.


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...