Pages

Sunday, 22 September 2013

TERKINI ZAMBOANGA CITY! 6 LAGI TERBUNUH DALAM PERTEMPURAN (4 GAMBAR)

Enam lagi terbunuh dalam pertempuran pada Sabtu di selatan Filipina antara tentera kerajaan dengan kumpulan pemisah setelah mengepung sebuah bandar pelabuhan, menurut jurucakap tentera. Lima orang anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) telah terbunuh dalam pertempuran dengan tentera di bandar Zamboanga, 875 kilometer ke selatan Manila, kata Leftenan Kolonel Ramon Zagala.

"Ini menjadikan 102 orang musuh-musuh yang telah dibunuh," katanya. "Kami akan cuba untuk menamatkan pengepungan ini secepat yang mungkin." Seorang perempuan tua juga dibunuh apabila peluru mortar melanda rumahnya, kata polis Inspektor Elmer Acuna, membawa kepada 12 orang awam terbunuh sejak serangan bermula pada 9 September. Sepuluh anggota tentera dan tiga pegawai polis juga telah terbunuh  manakala lebih 118,000 penduduk telah dipindahkan.

Lebih daripada 10,000 buah rumah telah musnah dalam kebakaran yang didakwa angkara pejuang MNLF pejuang yang ingin menghalang kemaraan tentera kerajaan. Kumpulan pemisah juga didakwa menawan beratus-ratus orang awam sebagai tebusan, tetapi hanya kira-kira 20 orang tebusan sahaja yang masih berada dalam tawanan, kata pihak berkuasa.Kutipan dan olahan berita serta gambar daripada Business Recoder/AFP/Reuters

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...