Pages

Wednesday, 26 June 2013

KURANG AJAR! DAP Mahu Tutup Semua Pasar Ramadhan

Penutupan Jonker Walk dijadikan alasan untuk balas dendam DAP kepada peniaga Melayu. Cita-cita DAP untuk menutup ruang peniaga Melayu berniaga waima tidak tinggal seorang pun.  Sebenarnya tindakan menutup perniagaan kepada orang Melayu telah lama dilakukan oleh Kerajaan Cina DAP Pulau Pinang.

Kenyataan Tony Pua supaya semua pasar ramadhan ditutup membuktikan sikap rasis dan balas dendam yang membara kepada orang Melayu. Namun masih ada orang Melayu yang bersengkongkol dengan Cina DAP ini demi sesuap nasi sekaligus membunuh perniagaan orang Melayu.

Penutup Uptown Bandar Perda, Bukit Mertajam, Pulau Pinang juga salah satu contoh sikap balas dendam Cina DAP kepada orang Melayu. Hampir 140 orang peniaga Melayu hilang mata pencarian dengan  sekelip mata. Itu pun masih ada orang Melayu menyokong cina DAP yang rasis in dan menambahkan sikap kurang ajar mereka terhadap orang Melayu.


KUALA LUMPUR: Sikap perkauman DAP semakin terserlah hari ini apabila Ketua Publisiti parti itu, Tony Pua mencadangkan pasar Ramadan juga ditutup kerana didakwanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Katanya, jika benar alasan kerajaan negeri bahawa keputusan untuk menutup pasar malam pelancong Jonker Walk di Kota Melaka kerana mahu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang melampau, maka tindakan yang sama perlu diambil ke atas Pasar Ramadan.

"Saya rasakan kalau-kalau satu pasar malam mahupun pasar tani ataupun pasar Ramadan akan menyebabkan kesesakan lalu lintas, maka semua pasar-pasar, semua pasar tani di Melaka atau mana-mana negeri perlu dibatalkan secara langsung.

"Kenapa tutup saja di Jonker Walk? Saya rasa semua tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri ini adalah tindakan politik yang langsung tidak mengambil kira keperluan rakyat di Malaysia. Ia hanya mengambil kepentingan politik Umno," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Beliau selain itu turut menggesa penutupan Jonker Walk itu dibatalkan dengan serta merta.

Kemelut itu timbul apabila akhbar berbahasa Cina Kwong Wah Daily hari Isnin lalu melaporkan Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron sebagai berkata, mesyuarat anggota exco pada 12 Jun lalu memutuskan menutup pasar malam berkenaan demi memenuhi hasrat rakyat.

Bagaimanapun Idris telah menafikan laporan itu. Katanya, keputusan yang diambil pada mesyuarat exco itu adalah untuk membuka semula jalan raya yang ditutup kerana kerajaan negeri menerima banyak rungutan daripada pengguna berhubung kesesakan teruk di sekitar laluan masuk ke bandar raya Melaka berhampiran Jonker Walk setiap hujung minggu.

"Ada pengguna mendakwa untuk sampai ke bandar raya Melaka dari Plaza Tol Ayer Keroh memakan masa sehingga empat jam," katanya.

Perkara itu bertambah kusut apabila sebuah portal mesra pembangkang memetik ADUN Kesidang, Chin Choong Seong bahawa penutupan Jonker Walk adalah 'pembalasan' kepada pengundi Cina yang menyokong pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-13. Antara Pos

#OrangMelayuKenaTipu

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...