Pages

Monday, 24 June 2013

BREAKING NEWS!Bukti Peniaga Cina Anaiya Produk Melayu

Nasib orang Melayu ditanahair sendiri. Dikhianati dan dihina, tiada pembelaan dari pihak penguasa. Malang bertimpa lagi, apabila Raja-Raja Melayu juga dihina malah agama  Islam pegangan orang Melayu dipermainkan oleh bangsa Cina dari hari demi hari. Bagai melukut ditepi gantang menagih simpati penguasa namun tidak dipedulikan demi meraih undi bangsa Cina yang bertambah kurang ajar.

Sudah jatuh ditimpa tangga, barangan dan produk orang Melayu juga diboikot oleh bangsa Cina, malah sudah sekian lama berlaku. Barangan dan produk keluaran Melayu dianaktirikan oleh peniaga-peniaga berbangsa Cina yang telah gagal dilihat oleh pihak penguasa. Kata mereka (penguasa), "jangan ambil pusing, undi bangsa Cina penting!".

Teman mengutip artikel ini daripada Facebook Page Boikot Barangan Cina DAP untuk dijadikan contoh dan bukti yang terbaik seperti apa yang dimaksudkan. Dengan kata lain, orang Melayu harus mewujudkan semangat ke"bangsa"an demi survival orang Melayu sendiri. Kita bukan rasis tapi siapa yang mulakan dulu?

Admin FF pergi ke satu pasaraya ini. admin pergi di section penjagaan diri iaitu syampoo, ubat gigi dan lain-lain. Admin cuba periksa barangan kita seperti Secret Garden, Mukmin dan Halagel, sekali bila pusing-punya pusing dibahagian penjagaan diri tu admin FF tengok tak ada. Macam mana Secret Garden buatan Johor Corporation dan Ubat gigi Mukmin serta Halagel tak ada. Admin FF dah pelik, yang ada pun hanya ubat gigi Safi DAP.

Admin FF tinggal bahagian tu dan cuba lihat di bahagian sardin. Alhamdulillah King Cup kita bersebelahan dengan Ayam brand. Ramai orang ambil King Cup dari Sardin Ayam Brand yang lendir dan hanyir. Admin cuba periksa dimana Sardin Agromas dan Pertima. Pusing punya pusing tengok sardin Agromas dengan Pertima tak ada. Admin FF pun dah syak sesuatu. Sebab di Tesco berdekatan rumah admin barang Agromas dan Pertima tak pulak diasingkan. Nampaknya pasaraya ni ada tak kena.

Lepas tu, admin FF jalan dekat bahagian lain dan ternampak rupanya-rupanya barang kita dah dianaya letak semua barang bumiputera satu tempat yang tersorok dan belakang. Admin tengoklah dalam satu section tu, ada Syampoo Secret Garden, ada Ubat gigi Mukmin,Halagel, tiba-tiba dekat rak atas ada rempah Mak Siti, bawah rempah Mak Siti ada sardin Agromas dengan Pertima. Sebelah ubat gigi boleh plak bantai campur dengan section Sos dan Kicap iaitu dari brand Bumihijau. Kalau nak asingkan untuk produk IKS sahaja, kenapa campur bersama Secret Garden yang bukan dari IKS?

Admin FF panggil promoter yang berdekatan. admin FF tanya "dik sejak bila barang-barang ni campur letak kat sini, saya tengok ubat gigi ada, sardin ada, rempah pun ada. kenapa tak asing letak sama tempat untuk bahagian masing-masing?"

Promoter tu pun cakap "barang-barang ni memang lama kami dah susun macam ni, saya kerja baru dua tahun kat sini. barang-barang ni memang kat sini bang, ni manager yang set suruh letak dekat sini"

Admin FF tanya balik, "sapa manager adik? melayu ke cina?" Promoter tu pun jawab "cina bang, minta maaf la bang. saya ikut arahan je, tak boleh alihkan. saya pun tak tau kenapa dia letak kat sini"

Admin FF pun beredar dari pasaraya tu dalam keadaan marah. Inikah yang dinamakan persaingan yang sihat? Adik promoter tu baru masuk dua tahun dan barang dah memang sedia letak disitu. Mungkin sudah bertahun-tahun di anaya begitu. Bagaimana kita nak melahirkan jutawan melayu jika barang-barang kita dianaya? Bagaiman melayu hendak merasa barangan dari air tangan bumiputera sendiri? Hanya dengan pengenalan dan kempen ini sahaja orang melayu akan berusaha untuk mencari barangan mereka sendiri.

Jika tidak kita beritahu dan sebarkan. rasa-rasanya, sampai kita tua pun orang melayu tidak akan berjaya, bukan kerana kita malas, bukan kerana kita tidak boleh bersaing. tetapi kerana kita telah ditindas dari persaingan sihat. dimana hak seorang pengguna? Adakah membeli barangan bumiputera dilabel sebagai rasis?

#MelayuUntukBangsaMelayu

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...