Pages

Thursday, 27 June 2013

BREAKING NEWS : Teresa Kok Akui Projek Ternakan Babi RM100 Juta dibincangkan Kerajaan PR Selangor

Bagai satu rahmat apabila kes saman Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok terhadap Utusan Malaysia berlangsung beberapa hari ini. Satu persatu terbongkar akan agenda jahat dan perancangan licik Cina DAP. 

Sebelum ini, Teresa Kok menyatakan pendirian beliau tidak bersetuju untuk menjadikan agama Islam sebagai agama rasmi semasa perbicaraan semalam. Yang terbaru, pengakuan projek ternakan babi di Selangor bernilai RM100 juta dibincangkan oleh Kerajaan PR Selangor. Yang paling menyedihkan apabila desakan membuka kuota sebanyak 10% bagi membenarkan bukan bumiputera melanjutkan pengajian di UiTM. Lebih malang lagi apabila peruntukan kewangan dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kepada masyarakat bukan Islam.

Dimanakah agenda Melayu dalam Pakatan Rakyat?

KUALA LUMPUR 26 Jun - Isu projek ternakan babi menjadi perhatian pada  perbicaraan kes saman Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok terhadap Utusan Malaysia hari ini apabila bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor itu mendakwa projek bernilai RM100 Juta itu telah diluluskan sejak di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Barisan Nasional (BN).

Bagaimanapun, Peguam Mohana Kumar yang mewakili Utusan dan Ketua Pengarangnya Datuk Zaini Hassan menyanggah kenyataan Teresa apabila menjelaskan bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu pada April 2008.

Jawapan balas Mohana itu menyebabkan Teresa akhirnya mengakui Kerajaan Negeri di bawah pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim telah membincangkan projek tersebut sejurus Pakatan Rakyat (PR) berjaya merampas Negeri Selangor pada Pilihan Raya Umum ke 12 yang lalu.

Dalam pada itu, Teresa juga mengakui berlakunya satu desakan dari pihak Kerajaan Negeri terhadap Tan Sri Khalid Ibrahim agar membuka kuota sebanyak 10% bagi membenarkan bakal pelajar bukan Bumiputra melanjutkan pengajian di Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Akan tetapi, beliau menjelaskan usul tersebut tidak berjaya dilaksanakan susulan bantahan keras dari para pelajar UiTM.

Pada perbicaraan kes itu, Teresa turut mengiyakan soalan yang diajukan Peguam Mohana dengan menjelaskan Kerajaan Negeri Selangor turut  menyalurkan peruntukan wang dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kepada masyarakat bukan Islam.

Tindakan tersebut telah mendapat maklum balas negatif daripada umat Islam di Selangor.

Kes ini dibicarakan berikutan tindakan Teresa menfailkan  saman terhadap Utusan ekoran laporan yang dikeluarkan akhbar tersebut pada sekitar tahun 2008 yang disifatkannya sebagai fitnah.

Perbicaraan bersambung esok. - Rakyat News

#MelayuKenaTipuLagi

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...