Pages

Wednesday, 26 June 2013

BREAKING NEWS : SAMAN BODOH! Gila Punya Manusia

Dunia sudah semakin gila. Gila bagai tak terbendung akibat ajaran Anwar Ibrahim yang gila meroyan mahu jadi Perdana Menteri. Semua kesalahan akan diletakkan ke atas bahu Kerajaan waima Anwar Ibrahim tidak dapat menjadi Perdana Menteri sekalipun.

Inikan pula masalah jerebu yang melanda negara, masih mahu disalahkan kepada Kerajaan juga. Budaya menyalahkan Kerajaan BN adalah Propaganda Pakatan Rakyat untuk menarik sokongan dan simpati rakyat hingga perkara yang tidak masuk akal pun akan dicari punca kesalahan terletak di tangan Kerajaan. Malah akan mengancam menyaman Kerajaan dengan dakwaan cuai dan pecah amanah sehingga menyebabkan krisis jerebu di Malaysia.

Teman tak pasti, "kepala hotak" pencacai ini terletak dimana; samada di kepala atau di lutut. Punca jerebu adalah dari sebelah negara jiran, Indonesia. Mana mungkin kesalahan terletak kepada kerajaan Malaysia. Mengapa tidak menyaman terus Kerajaan Indonesia? Pelik kan? Kalau mahu jadi terkenal dan popular sekali pun, biarlah bertempat dan berpada-pada. Bak kata orang "BODOH SOMBONG" dan berlagak pandai tapi "BODOH". Adik beradik bodoh seangkatan dengan biul. Kesian..Sudah lah bodoh, biul la pulak!

KUALA LUMPUR: Dua kumpulan mengancam untuk menyaman kerajaan Malaysia atas dakwaan cuai dan pecah amanah sehingga menyebabkan krisis jerebu yang melanda negara.

Kumpulan terbabit  adalah Memacu Arus Perjuangan(MAP) dan Parti Rakyat Malaysia(PRM).

Satu notis dikatakan telahpun diserahkan kepada Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk G. Palanivel pada pukul 4 petang tadi.

Notis antara lain meminta penjelasan kerajaan termasuk apakah langkah-langkah khusus yang dirancang akan diambil oleh kerajaan untuk mengatasi masalah jerebu ketika ini.

Kerajaan juga diberi masa seminggu(7 hari) untuk membuat penjelasan itu.

Kegagalan, akan memaksa kumpulan itu “mengambil tindakan undang-undang dan langkah-langkah selanjutnya”.

Kumpulan itu berkata tindakan undang-undang itu dilakukan bagi meletakkan tanggungjawab terhadap kerajaan yang didakwa mereka “di bawah perlembagaan, kerajaan seharusnya melindungi warganya”.

“Kami perhatikan jerebu telah mencapai paras bahaya kebelakangan ini. Darurat telah diisytihar, sekolah telah ditutup ekoran udara beracun dan jerebu bahaya” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan Setiausaha Agung MAP, Jufliz Faiza dan Setiausaha PRM Al Jafree Md Yusop.

Menurut kenyataan itu lagi, pihak media juga telah menyiarkan nama lapan syarikat negara ini yang dikatakan terbabit dengan pembakaran hutan di Indonesia.

Ahad lalu kumpulan yang sama memberikan kerajaan 48 jam untuk menjawab persoalan yang ditimbulkan namun mendakwa tidak mendapat maklum balas.

Menteri Alam Sekitar Indonesia, Balthasar Kambuaya sebelum ini menamakan 8 syarikat Malaysia yang didakwa terbabit dalam pembakaran hutan di wilayah Riau dan Jambi.

Syarikat terbabit adalah PT Langgam Inti Hiberida, PT Bumi Rakksa Sejati, PT Tunggal Mitra Plantation, PT Udaya Loh Dinawi, PT Adei Plantation, PT Jatim Jaya Perkasa, PT Multi Gambut Industri dan PT Mustika Agro Lestari.

Selain itu 14 syarikat lain turut disiasat - Astro Awani

1 comment :

  1. NGO yg gagal matapelajaran Geografi.Jerebu berpunca dr negara jiran.Kerajaan Malaysia tiada kuasa.Mudahkan penjelasan.

    Yang NGO sibuk nak saman kerajaan kita tak masuk akal.Budak sekolah menengah lebih tahu geografi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...