Pages

Monday, 3 June 2013

BREAKING NEWS : Guru Cina Menghina Pelajar Melayu Diberi Penghargaan?

Apa sudah jadi dengan perkembangan seorang Guru Cina Celaka di SMK Gelang Patah yang menghina pelajar Melayu sebagai Melayu Babi! Laporan polis sudah pun dibuat. Masih tiada lagi tindakan. Hanya kenyataan PDRM dalam siasatan. Lamanya!

Jika disingkap kes yang hampir sama yang melibatkan seorang Pengetua "MELAYU"  SMK Tunku Abdul Rahman Putra Kulai Johor, Pn Hajjah Siti Inshah Mansor pada beberapa tahun lalu adalah berbeza tindakannya dengan kes Poh Kim Thye, Guru Cina di SMK Gelang Patah. 

Bezanya, Poh Kim Thye adalah kebal disisi undang-undang dan profession perguruan kerana beliau seorang berbangsa Cina. Begitu juga dengan isu menghina lagu Negaraku Cina PUKIMAK Namawee, langsung diketemukan dengan Perdana Menteri. Hebat sungguh penghargaan kepada bangsa Cina, mereka dijulang oleh pemimpin Melayu jika menghina Melayu demi meraih undi yang dijanjikan.

Jika Hajjah Siti Inshah Mansor didakwa menyebut pelajar Cina tidak diperlukan di sini dan boleh pulang ke China di samping menyamakan gelang keagamaan Hindu yang dipakai oleh pelajar India seperti rantai anjing adalah amat menjijikkan, pak-pak menteri dan pemimpin Cina baik dalam kerajaan mahupun pembangkang menyalak macam anjing gila. Kes pengetua malang itu hingga dibawa ke parlimen mendesak tindakan segera diambil. Malah, Kementerian Pelajaran menubuhkan jawatakuasa siasatan yang "PALING SEGERA DALAM SEJARAH".

Namun, isu Poh Kim Thye menghina pelajar Melayu sebagai Melayu Bodoh! Melayu Babi! Melayu Bangang! Melayu Sial dan Melayu Pukimak dianggap remeh dan tiada tindakan yang perlu diambil. Tiada jawatankuasa perlu diwujudkan. Malah pemimpin dalam kerajaan mahupun pembangkang mampu berdiam diri kerana takut kehilangan undi Cina. Pemimpin-pemimpin Melayu terkecut telor tak berani bersuara. Maklumlah, undi Cina lebih penting. PDRM juga teragak-agak mahu mengambil tindakan. Takut dituduh rasis! Hanya boleh menyatakan siasatan sedang dijalankan. Terbaik!

#BuatSelalu

5 comments :

 1. janganlah ada banyak standard....orang melayu dihukum...orang cina dibiarkan....mana keadilan..???...takkan takut...nanti kaum cina marah...habis tak takut orang melayu marah???kerajaan kena ...TEGAS DAN BERANI ...dalam apa jua keadaan....jgn biarkan mereka ...terus menjadi ...KURANG AJAR...KASI AJAR SAMA DIA...

  ReplyDelete
 2. Sudah2 lah. No point nk bgi double standard terhdp bangsa yg tidak langsung hargainya. Its time, kerajaan bertegas. Tanpa undi cina pn kerajaan BN tertegak. Pd sya, buat tindakan berlandaskn undang2, bkn berlandaskn siapa akan bagi undi kemudian nnti. Tunjukkn sikap telus dan bermaruah. Xyah bagi2 muka lagi. Now bkn masanya dah.

  ReplyDelete
 3. TAk mungkin kerajaan BN akan mengambil tindakan sesegera Hajjah tu...Dato Seri Najib adalah PM mesra Cina...sebab tu sehari sebelum PRU13, mereka keluar beramai di Klang untuk menyambut DSN...mereka sayang sgt kat Ah Jib Go...cuma mereka lebih sayangkan DAP dari Ah Jib Go...patutnya NGO Melayu buat demo di depan sekolah tu...pakai serba putih atau serba kuning...tapi ada berani kah??

  ReplyDelete
 4. Inilah akibat terlampau berlembut.Pihak Jabatan Pendidikan berkenaan jangan lepas tangan.Siasat dan buat keputusan.Yg bersalah wajib dihukum.Jika tidak,maka banyak lagi kes menghina kaum di sekolah akan berlaku.

  ReplyDelete
 5. Bersedia sajalah kita semua apabila insiden 13 Mei akan berulang satu ketika nanti.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...