Pages

Tuesday, 9 April 2013

OPS DAULAT : PASUKAN KESELAMATAN DITEMBAK!!


Pasukan keselamatan yang membawa keluar 15 mayat pengganas Kiram di Kampung Tanduo di sini petang ini, cemas selepas pihak musuh melepaskan beberapa das tembakan ke arah mereka sebelum menghilangkan diri.

Kejadian berlaku pada pukul 6.55 petang semasa pasukan keselamatan hampir selesai membawa keluar mayat-mayat berkenaan, namun tiada kecederaan melibatkan kedua-dua belah pihak.

Sementara itu, keadaan 15 mayat pengganas Kiram yang dibawa keluar cukup mengerikan dengan kebanyakannya sudah mula mereput, hancur dan berulat.

Kunjungan media yang pertama kali dibenarkan memasuki kampung itu mendapati kesemua mayat itu ditanam di dalam tiga lubang yang dijadikan kubur sedalam satu ke dua meter yang ditandakan sebagai kubur A, B dan C oleh polis dan berada berhampiran di antara satu sama lain.

Bermula kira-kira pukul 12.50 tengah hari, kubur A yang menempatkan sembilan mayat pengganas digali setelah pasukan pemusnah bom mendapati kawasan itu selamat daripada sebarang bahan letupan, diikuti oleh dua kubur berikutnya.

Sebaik sahaja lima papan lapis yang menutupi mayat pengganas di kubur A jelas kelihatan dan hanya menunggu masa untuk dialihkan pada pukul 2.15 petang, hujan lebat menyebabkan operasi membawa keluar mayat tertangguh.

Operasi kemudian disambung semula pada pukul 3 petang setelah hujan reda. Namun belum pun separuh air bertakung di dalam lubang itu dikeluarkan, hujan kembali lebat seperti sebelumnya.

Sehinggalah pada pukul 3.30 petang, kerja-kerja mengeluarkan mayat disambung semula bagi mengelakkan kelewatan. Papan lapis itu akhirnya dibuka dan ulat yang menghurung mayat kelihatan menggeletik.

Ada di antara mayat yang sudah kehilangan kepala. Ada pula yang bahagian mukanya sudah tinggal tengkorak menampakkan gigi. Bau busuk mayat menusuk hidung menyebabkan segelintir yang berada di situ terutama wakil media menjauhkan diri.

Mayat itu kemudian diangkat satu persatu. Ketika proses itu berlangsung, ada antara tengkorak mayat tiba-tiba tertanggal dari tulang belakang dan ada juga yang hancur dari bahagian pinggang ke atas.

1 comment :

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...